Co i jak jeść, by mieć zdrowe zęby
Pokaż mi swoje zęby a powiem ci co jesz. W tym stwierdzeniu jest trochę prawdy, gdyż odpowiednio zbilansowana dieta ma nie tylko wpływ na wagę, cerę, włosy, ale również na stan zębów i dziąseł. Wiele osób, pomimo częstego i dokładnego szczotkowania zębów oraz dbania o higienę jamy ustnej, boryka się z pojawianiem się nowych ubytków. Najczęściej jest to spowodowane złą dietą. Skład posiłków ma bowiem szczególny wpływ na stan naszego uzębienia.
W takim razie co jeść, by cieszyć się zdrowymi zębami i dziąsłami, a czego w diecie unikać?
Zły cukier
Zabójcą dla naszych zębów jest cukier w każdej postaci. Po spożyciu produktów z dodatkiem cukru, szczególnie słodyczy, słodkich napojów, słodkich alkoholi, powinniśmy zaraz umyć zęby, by przywrócić odpowiedni poziom pH w ustach.
Jeśli nie potrafimy odmówić sobie słodyczy, to wtedy lepiej sięgać po te, które zawierają cukier naturalny – ksylitol, który jest mniej szkodliwy i jest alternatywą dla cukru zwykłego. Mimo tego, że jest słodki, nie szkodzi zębom. Ksylitol nie ulega bowiem fermentacji w jamie ustnej, przywraca równowagę zasadowo-kwasową ustach i przeciwdziała rozwojowi bakterii odpowiadających za rozwój próchnicy. Ksylitol przeciwdziała także powstawaniu płytki nazębnej i poprawia mineralizację szkliwa. Ksylitol stymuluje produkcję śliny, a tym samym zapobiega suchości błony śluzowej jamy ustnej.
Alkohol
Duże ilości alkoholu prowadzą do odwodnienia organizmu i powodują suchość w jamie ustnej. Alkohol obniża bowiem produkcję śliny i tym samym ogranicza jej ważną funkcję ochronną. Dochodzi do wysuszenia śluzówki, a to prowadzi powstawania infekcji i stanów zapalnych w jamie ustnej.
Kawa i czarna herbata
Spożywanie tych napojów w dużych ilościach prowadzi do zmiany pH w jamie ustnej przyczyniając się do namnażania się bakterii. Kawa i mocna herbata przebarwiają też szkliwo.
Owoce i soki naturalne – jak wpływają na zęby?
Owoce są niezbędne dla odpowiedniego funkcjonowania naszego organizmu, ale kwasy zawarte w większości z nich rozmiękczają szkliwo, co w konsekwencji prowadzi do jego uszkodzenia i jest przyczyną nadwrażliwości. W takim razie pojawia się pytanie – czy dla zdrowia naszych zębów, powinniśmy zrezygnować z jedzenia owoców? Absolutnie nie! Owoce dostarczają organizmowi wielu witamin, kwas foliowy i błonnik. Należy więc je jeść, ale by nie szkodziły zębom, wystarczy pamiętać o poniższych zasadach:
- po zjedzeniu owoców należy wstrzymać się z myciem zębów około jednej godziny, jamę ustną należy wtedy wypłukać tylko wodą. Szkliwo ma wtedy czas, by się na nowo utwardzić.
- owoce bardzo kwaśne, np. cytrusy powinno się spożywać w jednej porcji na raz, należy unikać ich podjadania przez dłuższy czas, gdyż wtedy szkliwo zębów jest rozmiękczone bardzo długo i nie ma kiedy się utwardzić
- po zjedzeniu orzechów, należy usunąć zalegające cząstki z miejsc trudno dostępnych (należy ograniczać spożywanie orzechów solonych czy karmelizowanych)
Surowe warzywa
Marchewki, selery, kalarepy powinniśmy chrupać jak najczęściej. Są bogate w witaminy oraz w błonnik, a on powoduje zwiększoną produkcję śliny. Dodatkowo nie oblepiają zębów. Gryzienie twardych warzyw jest również znakomitym masażem dla dziąseł. Warzywa nie narażają szkliwa zębów na działanie kwasów i cukrów. Do ich jedzenia należy zachęcać szczególnie dzieci, gdyż wpływają na prawidłowe kształtowanie się zgryzu.
Ryby
Ryby są świetnym źródłem witaminy D, która jest odpowiedzialna za prawidłową mineralizację szkliwa.
Nabiał i przetwory mleczne
Zawierają wapń, który jest niezbędnym budulcem kości. Jego niedobór prowadzi do próchnicy i zwiększa podatność zębów na złamania. Bogatym źródłem wapnia są jogurty, które dbają o prawidłową florę przewodu pokarmowego, także jamy ustnej. Dobry dla zębów jest żółty ser, który podnosi pH, zmniejszając tym samym ryzyko próchnicy i chorób dziąseł. Zawiera też difosforany, które zapobiegają zapaleniu dziąseł, a są składnikiem wielu past do zębów. Należy jednak ograniczyć jego spożycie ze względu na wysoką kaloryczność.
Zielona herbata
Zawiera związki polifenolowe i fluor (w szklance herbaty dostarczamy organizmowi do 0,2 mg tego pierwiastka). Zielona herbata hamuje więc rozwój bakterii w jamie ustnej, wzmacnia szkliwo i utrudnia tworzenie się płytki nazębnej.
Podsumowanie
Dla zdrowia zębów nie wystarczy tylko staranne ich szczotkowanie i regularne odwiedzanie dentysty, należy również zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę. Warto wiedzieć co i jak jeść, by zębom nie zaszkodzić. Zdrowa dieta, to mniej ubytków w zębach, zdrowsze dziąsła i piękny uśmiech.